Spexhultasjön är ett vattenskyddsområde
Spexhultasjön – Vattentäkt för Nässjö stad
Sedan många år är Spexhultasjön Nässjö tätorts vattentäkt. Länsstyrelsen fastslog i december 2004 att sjön och det närliggande området är ett vattenskyddsområde. Det innebär att boende i området måste tänka på vissa saker för att skydda sjön som vattentäkt.
Boende kring en vattentäkt har extra stort ansvar för sin närmiljö och sär[1]skilda regler att följa. Fastighetsägarna runt Spexhultasjön har tillsammans med myndigheterna och NAV ansvar för en sjö som ska ge friskt och tjänligt dricksvatten under lång tid till närmare 20.000 personer i Nässjö tätort. Här kan du läsa vad du som fastighetsägare måste tänka på.
Reglerna i korthet
Följande föreskrifter gäller för området kring Spexhultasjön:
Båttrafik
Trafik med båtar eller andra farkoster på Spexultasjön och Bäckafallasjön som drivs med petroleumbaserade bränslen (bensin och diesel) är inte tillåten.
Undantag gäller för båt med fyrtaktsmotor som drivs med alkylatbensin. Påfyllning av bränsle får bara ske vid brygga eller annan fast angöringsplats.
Avledning av avloppsvatten
Inom områden där allmänna VA-ledningar finns ska anslutning av avloppsvatten göras till dessa. I god tid före anslutningen skall en bygganmälan inlämnas till miljö- och byggnadsnämnden. Vattentoalett får till exempel endast installeras om anslutning görs till allmänna VA-ledningar.
Inom områden där allmänna VA-ledningar saknas, krävs tillstånd från miljö- och byggnadsnämnden för avledning av avloppsvatten till enskild avloppsanläggning. Detta gäller såväl vatten från toalett som vatten från bad, disk och dusch. För brunnar, tankar, ledningar eller andra anordningar gäller att dessa måste vara täta, inspekteras regelbundet och omedelbart renoveras om det behövs.
Energiutvinning – jordvärme/bergvärme
Det är inte tillåtet att använda sjön som källa för energiutvinning för värme eller kyla. För utvinning av värme eller kyla ur mark eller grundvatten, det vill säga ytjordvärme, bergvärme eller grundvattenvärme i skyddsområdet, krävs tillstånd från miljö- och byggnadsnämnden. Inom den primära skyddszonen gäller starka restriktioner för tillstånd för utvinning av värme ur mark, berg eller grundvatten.
Hantering av för vattnet skadliga ämnen
Hantering eller förvaring av olja, bensin, impregneringsmedel, lösningsmedel eller andra skadliga ämnen får i princip inte förekomma inom skyddszonerna. Bara hushållskemikalier för dagligt bruk får användas och förvaras. Detsamma gäller olja för bostadsfastigheters värmeförsörjning.
Plats eller utrymmen för förvaringstankar, arbetsfordon och liknande ska vara utformade så att de vid eventuellt läckage av bensin, diesel eller olja förhindrar att hela den lagrade volymen kan rinna ner i mark eller vatten. Exempelvis ska en dieseltank vara invallad eller dubbel[1]mantlad.
Kemisk behandling av vattenområdet, för att främja fiske, fiskeodling eller för att förhindra igenväxning, får inte förekomma.
Tillfällig parkering av arbetsfordon måste ske med ett skyddsavstånd till Spexhultasjön, Bäckafallasjön och Bäckafallabäcken om minst 100 meter från vattnets kant.
Fordonstvätt
Inom den primära skyddszonen får inte rengöring av fordon, båtar eller arbetsmaskiner med kemikalier, det vill säga annat än ren avspolning med vatten förekomma. Avspolning med vatten av fordon och arbetsmaskiner får inte göras så att vattnet rinner direkt till Spexhultasjön, Bäckafallasjön eller Bäckafallabäcken.
Hårdgjorda ytor och dagvatten
Större markyta än 100 m2 får inte asfalteras, stensättas eller på annat sätt hårdgöras utan tillstånd av miljö- och byggnadsnämnden enligt Länsstyrelsens regler för skyddsområdet. I områden med detaljplan inom skyddsområdet råder strängare regler. Där får inte garageuppfarter, uppställningsplatser eller vägar asfalteras överhuvudtaget.
Dagvatten, det vill säga regn- och smältvatten, ska tas om hand och renas för att inte skada miljön. Till exempel får dagvatten, som kan vara förorenat av olja eller annat, inte ledas ut i sjön eller vattendrag. Dagvatten skall omhändertas genom infiltration eller fördröjas i våtmark.
Avfall och förorenade massor
Förvaring eller upplag av avfall (till exempel sopor, gammalt byggmaterial, uttjänta bilar), eller förorenade massor (till exempel jord innehållande olja eller andra för miljön skadliga ämnen) får inte förekomma.
Särskilda regler
För boskapsskötsel, jord- och skogsbruk gäller särskilda regler. Vid frågor som rör sådan verksamhet hänvisar vi direkt till anvisningarna i skyddsföreskrifterna från Länsstyrelsen.
Tänk på att anmäla!
Som fastighetsägare är du skyldig att omedelbart anmäla om något händer som kan skada sjön eller vattenskyddsområdet. Exempel på detta kan vara oljespill eller läckage av ämnen som kan medföra risk för förorening av vattentäkten eller andra brott mot reglerna ovan. Genom att anmäla skyddar du vår vattentäkt och gör en god insats för miljön.
Vid akuta ärenden kontaktas Räddningstjänsten via SOS Alarm, tel. 112. Är det något som inte är akut kontaktar du NAV, tel 0380-51 70 00 eller miljö- och byggnadskontoret, tel. 0380-51 85 00.
Frågor?
Önskar du mer utförlig information om vad skyddsföreskrifterna innebär ber vi dig kontakta miljö- och byggkontoret i Nässjö kommun, tel. 0380-51 85 00 eller NAVs VA-ingenjörer, tel. 0380-51 70 00. Du kan även maila dina frågor till NAV på adressen info@nav.se
Skyddsföreskrifter Spexhultasjön
Skyddsföreskrifter Spexhultasjön (33,02 kB)