Close

Google Translate

Choose language in the menu to the right.

Use Google to translate the web site.

We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Google Translate Logotype
Sök

Om vatten

Bild

Vi använder dagligen cirka 180 l vatten per person.

10 liter för dryck och mat
35 liter för WC-spolning
35 liter för disk
25 liter för tvätt
65 liter för personlig hygien
10 liter för övrig användning

Dricksvattenkvalitet

Livsmedelsverket reglerar vilka krav som ställs på dricksvatten i vårt land. Det kommunala dricksvattnet kontrolleras därför enligt Livsmedelsverkets föreskrifter om dricksvatten och kontrollen övervakas av Nässjö kommun, samhällsplaneringskontoret. Vattnet kontrolleras både när det lämnar vattenverket och ute på ledningsnätet.

Under respektive tätortsnamn i vänsterkolumnen kan du läsa provresultat från de kontroller som regelbundet görs på respektive vattenverk.

I Sverige har vi gott om vatten och kostnaden för rening och distribution av det vatten vi skickar ut är liten. Den stora kostnaden utgörs av fasta kostnader som inte påverkas av hur mycket vatten som produceras, t ex för maskinutrustning och inte minst i transporten från vårt vattenverk till konsumenten, det vill säga vårt ledningsnät.

Vatten är alltså inte någon bristvara i Sverige, om man inte förorenar det på ett sådant sätt att kretsloppet störs kan man med gott samvete använda dricksvattnet till mer än att dricka.

Hårt vatten

Man säger att vattnet är hårt när det innehåller mycket kalcium och magnesium. Där det finns hårt vatten kan man se avlagringar i kaffebryggare och på ångstrykjärn. Tvättmedel löddrar också sämre ju hårdare vattnet är och man kan få kalkfläckar i tvättställ, diskmaskin, m m. I mjukt vatten behöver man inte använda så mycket kemikalier.

Vilken hårdhet har vattnet i Nässjö?

0-2 °dH
Mycket mjukt
Bodafors, Forserum, Malmbäck, Nässjö, Grimstorp
2-5 °dH
Mjukt
Anneberg, Ormaryd, Skullaryd, Äng, Sjövik
5-10°dH
Medelhårt
Flisby, Fredriksdal, Sandsjöfors, Stensjön
10-20 °dH
Hårt
-

Missfärgat vatten

Det kan inträffa att vattnet blir brunt och/eller grumligt. Avlagringar kan t ex lossna från ledningarna när vattenhastigheten ändras, t ex vid en vattenavstängning. Våra sjöar påverkas också allt mer av det förändrade klimatet. Riklig nederbörd för ut mycket partiklar i våra sjöar. Dessa partiklar har vi ibland svårigheter att ta bort i reningsprocessen, vilket då ger ett färgat vatten och kanske även smakproblem för våra kunder. Ett sådant vatten är inte farligt att dricka, men kontakta NAV om det fortfarande är grumligt efter en rejäl genomspolning.

Klor i dricksvattnet

Normalt sett använder vi en mycket liten mängd klor (natriumhypoklorit) för att ta död på återstående bakterier och förhindra bakterietillväxt i ledningsnätet. Är du överkänslig mot klor kan du enkelt ta bort klor med hjälp av askorbinsyra. Askorbinsyra är C-vitamin och finns att köpa som pulver på apotek och i livsmedelsaffär.
Doseringsmängd: i ett glas vatten tillsätts några kristaller. Till en liter vatten tillsätts en knivsudd.

Öppettider
Kundservice, Boda mm
Påsar för matavfall
Se var du hämtar nya
SMS-Påminnelse
Missa inte sophämtningen
Pågående arbeten
Det här gör vi just nu
Nässjö Affärsverk
Vilka är vi och vad gör vi?
Upphandlingar
Gör affärer med oss
Vitvaror
Beställ hämtning
Jobba hos oss
Har vi någon tjänst till dig?