Matavfallet - tips inför sommaren
Snart blir det varmare och du kan behöva vara lite extra omtänksam när du sorterar ut ditt matavfall. Det finns en del saker som kan vara bra att tänka på för att det ska fungera så smidigt som möjligt!
- Placera om möjligt kärlet i skugga.
- Ställ matavfallspåsen så att den torkar något innan du lägger ner den i matavfallsfacket.
- Skölj ur kärlet regelbundet, tvätta med lite såpa vid behov. Stänk i lite ättika ibland eller strö lite trädgårdskalk i kärlet vilket avskräcker flugorna.
- Lägg tidningspapper i botten av kärlet för att suga upp eventuell vätska.
- Flugor lägger ägg där de kommer åt matavfallet. Stäng till papperspåsarna ordentligt och använd gärna dubbla påsar.
- Fiskrens: Skölj räkskal och fiskrens i kallt vatten, låt rinna av och vira in dem i tidningspapper. Lägg därefter paketet i papperspåsen. Dröjer det flera dagar innan nästa kärltömning kan du förvara resterna i frysen så länge.
Och som vanligt gäller

Avfallspåse för matavfall i korg
- Papperspåsen ska stå i behållaren som vi delar ut. Där står påsen luftigt så att fukt kan avdunsta.
- Fyll inte påsen över den streckade linjen.
- Byt påse ofta, minst var tredje dag, även om den inte är full.
- Låt blött matavfall rinna av i vasken eller ett durkslag innan du lägger det i påsen.
- Vid behov, lägg lite använt hushållspapper eller servett i påsen som suger åt sig fukten.
- Vik ihop påsen ordentligt innan du lägger den i kärlet för att undvika kladd.
Så här hanterar du matavfallspåsen