Close

Google Translate

Choose language in the menu to the right.

Use Google to translate the web site.

We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Google Translate Logotype
Sök
Sök

Kostar Klimatsmart?

Många undrar...Det är väl dyrt?

Nej, det är faktiskt så att det kostar mindre att vara klimatsmart. Du som kund får lite merarbete men vi vill uppmuntra detta. Väljer du Klimatsmart så behåller du den avgift du har idag för renhållning.
Fast du får påsar, påshållare och kärl av oss. Kärlstorleken styr din årskostnad. Ju större kärl och mer hushållsavfall du har för brännbart avfall desto större blir skillnaden. Idag hämtar vi hushållsavfall 26 gånger/år i tätorterna. 

Kärlen blir ju inte fulla... jag har inte så mycket matavfall och inte mycket brännbart heller

Bild: Blommor i sopkärl

Vad bra - då är du duktig på att sortera och lämna till återvinning! En viss standardstorlek måste vi ha på kärlen för att de ska fungera att jobba med på ett bra sätt. Inte minst för att de ska fungera ihop med stora sopbilar. Man behöver inte fylla sina kärl!
De minsta kärlen (80-90 l) kommer vi på sikt att fasa ut. De har inte riktigt samma höjd som 130 liters och de ännu större kärlen. De välter lätt och följer ibland med in i sopbilen. Arbetsmiljöverket har dömt ut dem, därför försvinner de på sikt från vår kommun. Arbetsmiljön är viktig för oss. Det är ett tungt jobb att hämta sopkärl hela dagen.

Dela kärl med grannen?

Har du trots det minsta kärlet  väldigt lite på botten när det är dags att ställa fram kärlen för tömning finns möjlighet att dela kärl med grannen. Detta får man ansöka om hos Nässjö kommun, antingen via mail eller genom deras e-tjänster. Reglerna är sådana att den fasta avgiften måste alla fastighetsägare betala, men sedan kan man dela på kostnaden för hämtning av avfall (den rörliga delen).

I den fasta avgiften ingår kostnaden för Boda Avfallsanläggning, miljöstationerna, kundservice, administration och annat. Den måste alla vara med och dela rättvist på.

Ansökningar till Nässjö kommun för avfall och återvinning 

Ansök via kommunens e-tjänster: E-tjänster - Avfall och återvinning - Nässjö kommun (nassjo.se)

Ansök via e-post: samhallsplaneringskontoret@nassjo.se