Close

Google Translate

Choose language in the menu to the right.

Use Google to translate the web site.

We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Google Translate Logotype
Sök
Sök

Bra jobbat alla återvinnare!

Bild: Elektronikskrot

Svenskarna återvinner allt fler av sina uttjänta elprodukter. 2013 återvann vi hela 146 919 ton elavfall, lampor och batterier. Det motsvarar vikten av 15 Eiffeltorn, eller 15,31 kilo per person – långt mer än EU:s direktiv på fyra kilo per person. Antalet insamlade elprodukter ökade med nästan fyra procent jämfört med 2012.  Det visar ny insamlingsstatistik från El-Kretsen och Sveriges kommuner.

Totalt återvann svenskarna nästan 74 miljoner elprodukter förra året, en ökning med 3,8 procent jämfört med 2012.

Vi blir dels ännu bättre på att återvinna stora saker som kylskåp, frysar, vitvaror och tv-apparater. Men 2013 blev vi också betydligt bättre på att återvinna mindre elprylar som rakapparater, elektriska leksaker och hårtorkar – saker som lätt blir liggande hemma. 2013 ökade återvinningen av små hushållsapparater såsom vattenkokare och brödrostar med drygt 5% och övriga vitvaror, exempelvis dammsugare och mikrovågsugnar, med 16%. Det återvanns 6% fler elektriska leksaker, 7% fler portabla verktyg som skruvdragare och borrmaskiner och hela 48% fler stationära verktyg som svetsar, gräsklippare och sågar.

– Jag imponeras av svenskarnas engagemang för återvinning och är glad över att vi nu också får in de mindre elektronikprodukterna från hemmens byrålådor. Samtidigt vet vi att många elprodukter fortfarande aldrig når insamlingsplatserna. Det gör att vi i stället tvingas använda mer av jordens begränsade resurser. Materialet från elprylarna skulle göra sig så mycket bättre i nya produkter, i form av återvunnet råmaterial, än i våra byrålådor, säger Ulrika Eliason, informationschef på El-Kretsen.

Statistik för Nässjö

I Nässjö ligger precis över snittet vad gäller återvinning av elektronikprodukter. Enligt statistikuppgifter på El-kretsens hemsida återvanns 15,42 kilo per invånare i Nässjö kommun.
Vi är nöjda med resultatet, säger Administrativ Chef Elisabeth Marcusson, men vi hoppas också att med mer information från oss inom NAV inte minst bättre tillgänglighet på vår nya avfallsanläggning på Boda så hoppas vi att det ska bli enklare och bättre för våra kunder att återvinna elektronik. Därmed kan vi bli ännu bättre tillsammans i Nässjö kommun.

El-Kretsen har funnits sedan 2001 och bildades av näringslivet för att omhänderta elektronik som satts på marknaden. Vår uppgift är att hjälpa producenter att uppfylla dessa lagstiftningar genom att erbjuda ett rikstäckande insamlingssystem.

Syftet med El-Kretsens verksamhet är att hjälpa de anslutna företagen – producenterna på den svenska marknaden – att uppfylla sitt producentansvar. Alla företag som säljer elektriska eller elektroniska produkter och/eller batterier har ett ansvar att omhänderta produkten när den är förbrukad. El-Kretsen uppfyller med sitt insamlingssystem det kravet för sina 2000 anslutna företag.