Close

Google Translate

Choose language in the menu to the right.

Use Google to translate the web site.

We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Google Translate Logotype
Sök

Frågor & svar gällande laddstolpar

 • Varför ska man ha en laddstolpe, jag har ett motorvärmaruttag?
  Elsäkerhetsverket avråder från regelbunden laddning i vanliga vägg- och motorvärmaruttag. Laddkabeln med kontrollbox som oftast medföljer fordonet är normalt avsedd för temporär användning, när andra möjligheter saknas.
 • Det står att bilen ”kan laddas på 1 h”, vad innebär det?
  Det är många faktorer som spelar in. Dels beror det på hur stort batteri bilen har, hur mycket bilen kan ta emot samt hur mycket el laddstationen kan lämna ifrån sig. Men om du har ett batteri på 22 kW, det är tomt och bilen kan ta emot full effekt, samt att stolpen kan lämna ifrån sig 22 kW så tar det en dryg timma att ladda bilen full. 
 • Vem betalar för elen?
  Det väljer du, det finns många olika lösningar för dig som laddstolpsägare. Vad som passar er, vet du bäst. Kanske vill du "bjuda" på elen. Då står du för elkostnaderna. I annat fall betalar användarna av laddstolparna själva för elen. 
 • Vem betalar elnätsavgiften?
  Ägaren av laddstolparna betalar elnätsavgiften.
 • Vilka möjligheter finns det att ta betalt av de som laddar?
  Som laddstolpsägare sätter du vilket pris du vill att dina ”kunder” ska betala. Det enklaste är att ta ut en förhöjd månadsavgift för parkeringen, där investeringskostnaden, löpande kostnader och kostnad för elen schablonmässigt slås ut på de som använder laddstolparna. (Då behövs inte betallösning)
  Det går också att ta betalt efter hur mycket varje användare laddar, i kr/kWh. Då krävs det att kunden skaffar ett laddkort för att nyttja laddstolparna. Använder man ett laddkort skickas månadsvis en faktura till kundens registrerade e-postadress från Park and charge. Kunden kan även använda sig av direktbetalning genom att scanna QR-koden vid laddstolpen och följa anvisningarna. Då måste man välja en uppkopplad laddstolpe.
 • Tillkommer någon fast månadskostnad?
  Om du som laddstolpsägare väljer någon av de uppkopplade laddstolparna med betallösning tillkommer en kostnad på 100 kronor/månad. En startkostnad på 500 kronor debiteras vid uppstart av systemet. Väljer du en laddstolpe utan betallösning tillkommer ingen avgift.
 • Kan jag få bidrag för att sätta upp laddstolpar?
  I dagsläget finns det endast möjlighet för privatpersoner att söka bidrag genom "Ladda-hemma-stödet". Tidigare har företag, bostadsrättsföreningar och organisationer kunnat söka bidrag via "Klimatklivet". Information om framtida ansökningsomgångar kommer efter att regeringens budget för 2019 har fastslagits. Läs mer om "Klimatklivet".
 • Hur mycket bidrag kan jag få?
  Som privatperson kan du  genom "Ladda-hemma-stödet" få bidrag för hälften av kostnaden för själva laddstationen och hälften av installationskostnaden, till exempel framdragningen av el. Man kan som privatperson mest få 50 procent eller 10 000 kronor i bidrag per fastighet. Tänk på att spara alla kvitton. De behövs när du ska skicka in ansökan om bidrag. Läs mer på Naturskyddsföreningens hemsida.
Öppettider
Kundservice, Boda mm
Påsar för matavfall
Se var du hämtar nya
SMS-Påminnelse
Missa inte sophämtningen
Pågående arbeten
Det här gör vi just nu
Nässjö Affärsverk
Vilka är vi och vad gör vi?
Upphandlingar
Gör affärer med oss
Vitvaror
Beställ hämtning
Jobba hos oss
Har vi någon tjänst till dig?