Hur mycket är en kilowattimme?

När elpriset svänger ovanligt mycket blir det nödvändigt att fundera över hur vi använder elen. Rapporter kommer om att elpriset går ner till 70 öre/kWh eller att elpriset är 6 kr/kWh. Det man rapporterar om då är priset på elbörsen och om du har ett avtal med timpris hos din elleverantör kan du dra nytta av detta genom att planera din förbrukning till när elpriset är lågt. Men det kräver också extra mycket arbete av dig. Du måste anpassa ditt beteende till när elen är billig och hålla ständig koll på elpriset.
Men vad är egentligen en kilowattimme och hur mycket räcker en kilowattimme el till egentligen?
Det finns inget direkt och generellt svar då olika elektriska apparater har olika effekt och förbrukar olika mängd el, och variationen mellan olika apparater är stor.
De apparater som drar mest el är de som genererar värme eller kyla. Har du en luftvärmepump eller direktverkande el blir det mer kännbart att elpriset är högt. Startar du din air conditioning varma sommardagar genererar även den många kilowattimmar.
Ett uppvärmningsalternativ som inte påverkas på samma sätt av elmarknadens svängningar är Fjärrvärme. Vill veta om du kan får fjärrvärme hem till dig och få en offert på anslutning, lämna en intresseanmälan så återkommer vi till dig.
Effekten påverkar
En vattenkokare kan till exempel ha en effekt på i genomsnitt 2 000 watt, eller 2 kilowatt (2kW). Är vattenkokaren i gång en timme så har den förbrukat 2 kilowattimmar (2 kWh) el.
I en enkel formel uttryckt: 2 kW x 1h = 2 kWh. Energi är alltså lika med effekt gånger tid.
Titta på dina produkter hemma om de är märkta med effekten, då kan du räkna ut vad förbrukningen blir. Olika elektriska apparater och anordningar kan ha väldigt olika effekt, och därför varierar det stort hur mycket en kilowattimme el räcker till i hemmet – och därmed också vad användningen kostar dig.
På en kilowattimme kan du kan till exempel ladda din mobil i 200 timmar men bara torka håret i 40 minuter (räknat på en mobilladdare med 5W effekt och en hårtork med 1 500W). Du kan se på tv i 10 timmar (räknat på 55 tums led-skärm), dammsuga i 40 minuter och borsta tänderna (med eltandborste) i 500 timmar. Kylen håller din mat kall i 12,5 timmar, men ljusslingan i trädgården hinner bara lysa upp höstmörkret i 5 timmar.
Det kan vara bra att se över ditt elavtal så att du har ett så bra avtal som det går. Vill du prata el med samarbetspartner Bixia kontakta vår kundservice på 0380-51 70 00.
Tips för att sänka elförbrukningen
- Sänk inomhustemperaturen – en grad minskar energianvändningen med 5 procent. Se till att du inte ställer möbler i vägen för elementen och termostaterna.
- Släck lampor i rum du inte är i och byt till LED-lampor. En LED-lampa använder fyra till fem gånger mindre energi än en halogenlampa och den håller upp till 15 000 timmar.
- Diska i diskmaskin och undvik att spola av disken före. Välj Eco-programmet. Att diska för hand drar upp till fyra gånger så mycket energi som att diska i maskin.
- Tvätta fulla maskiner och välj inte högre temperatur än nödvändigt. Väljer du eco-programmet får du både låg energianvändning och ren tvätt.
- Använd klädstrecket – låt kläderna för att torka utomhus när det går i stället för att använda torktumlare. Torktumlaren använder hela två till tre gånger mer energi än tvättmaskinen.
- Skippa standby – stäng av apparaterna helt när du inte använder dem. Och dra ur laddare när de inte används.
- Ställ in rätt temperatur i kyl och frys, +4 grader Celsius i kylen och -18 grader Celsius i frysen. Då får du både bra matförvaring och låg energianvändning.
- Frosta ur frysen. Isen ökar energianvändningen och ger sämre matförvaring. Torka av baksidan av kylen och frysen så att kondensorn hålls dammfri. Även dammet gör att elanvändningen ökar.
-
Duscha kortare tid – halverar du din duschtid så halverar du också energi- och vattenförbrukningen.
(Källa: energimyndigheten)