Close

Google Translate

Choose language in the menu to the right.

Use Google to translate the web site.

We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Google Translate Logotype
Sök
Vatten

Bevattningsförbudet i Nässjö kommun upphör

Från och med den 15 september upphör gällande bevattningsförbud i Nässjö kommun. 

-  Tillsammans har vi gjort skillnad! Sedan bevattningsförbudet infördes i juni har vi gemensamt minskat vår vattenförbrukning med cirka 15 % jämfört med motsvarande period de senaste två åren, förklarar Helena Klint, chef för VA på Nässjö Affärsverk (NAV). 

En minskning av vattenförbrukningen med 15 % innebär under denna period 750 000 liter/dygn. Detta motsvarar nästan den sammanlagda dygnsförbrukningen i Bodafors och Forserum.  

- Vi ser att bevattningsförbudet har gett effekt och jag vill verkligen tacka alla som har hjälpt till och tänkt till kring sin vattenanvändning, betonar Helena Klint.

Att vi släpper på bevattningsförbudet beror bland annat på att växtsäsongen går mot sitt slut vilket gör att den nederbörd som faller nu kan sjunka ner i jordlagren istället för att sugas upp av växtligheten. Andra orsaker är att vattennivåerna i sjöarna i stort sett är normala samt att prognoserna visar på en regnig period framöver.

- Grundvattennivåerna är fortfarande låga så vi måste fortsätta att vara sparsamma med vårt dricksvatten, poängterar Helena Klint.

Det är inte bara förbudet som har gjort skillnad, tror Helena Klint. Medvetenheten om låga grundvattennivåer i landet har ökat, vilket har gjort att vi har tänkt till kring vår dricksvattenanvändning och blivit ”vattensmarta”.

Bevattningsförbudet har varit en utmaning för många och så också för oss på NAV.

- Vi har hittat tillfälliga lösningar som har visat sig fungera så bra att vi nu kommer att permanenta dem, menar Patrik Styrbjörn, chef för avdelning Entreprenad på NAV. Ett exempel på detta är bevattningen av kommunens sommarblommor som under förbudet vattnades med sjövatten från mindre känsliga sjöar. Det kommer vi absolut att fortsätta med, konstaterar Patrik Styrbjörn.

 - Vi har fått en del samtal från företag och föreningar som har funderingar kring att bygga egna dammar för att täcka sitt bevattningsbehov i framtiden. Det ser vi som mycket positivt och vi finns här för de som vill diskutera tänkbara lösningar, menar Helena Klint.

Om det blir ett bevattningsförbud inför nästa sommar vågar inte Helena Klint sia om. 
- Det beror dels på hur bra vi är på att vara sparsamma i vår dricksvattenanvändning och dels på hur vädret kommer att vara framöver. Det krävs en nederbördsrik höst och vinter för att fylla på nivåerna i våra grundvattentäkter, förklarar hon.

Vatten i handen

Om alla gör små förändringar i vardagen kan vi tillsammans hjälpas åt att hushålla med det livsviktiga vattnet. Det du gör har betydelse!

Spara vatten och följ utvecklingen av grundvattennivåerna

 

Öppettider
Kundservice, Boda mm
Påsar för matavfall
Se var du hämtar nya
SMS-Påminnelse
Missa inte sophämtningen
Pågående arbeten
Det här gör vi just nu
Nässjö Affärsverk
Vilka är vi och vad gör vi?
Upphandlingar
Gör affärer med oss
Vitvaror
Beställ hämtning
Jobba hos oss
Har vi någon tjänst till dig?